Seb verlegt de grenzen - UNBOUND Gravel XL

Op 1 juni 2024 wint Sebastian Breuer een van de meest prestigieuze gravelraces: De UNBOUND XL. Na 20:05:36 uur en 570 kilometer won hij het sprintduel van Logan Kasper uit de Verenigde Staten. ‘s
Nachts reeds hij met een gemiddelde van 30 km/u en moest de fiets soms meer dan een uur door het hoge gras dragen, zo modderig was het. Maar de inspanning was de moeite waard.

Foto's: Sami Sauri

Op jacht naar records

Afstand: 570 km
Hoogtemeters: 5210 m
Seb's tijd: 20 u. 05 min. 36 sec.

Een dag voor Rosa stond Sebastian Breuer aan de start in Emporia, klaar voor UNBOUND XL - met 570 kilometer de langste en beruchtste route in de raceserie.
"We waren snel en hectisch. Vanaf de allereerste minuut. Ik bleef uit de kopgroep om niet te vallen en concentreerde me op mijn tempo en mijn lijn."

De race bleef vele kilometers onrustig totdat Seb de kans greep om het gat te dichten en de leiding te nemen.
Gedurende de nacht liet geen van de renners het afweten, ze stopten alleen om water bij te vullen. Tegen middernacht werd de kopgroep uitgedund tot 3 renners, die met een gemiddelde snelheid van iets meer dan 30 kilometer per uur de ochtend tegemoet reden.

Maar UNBOUND zou UNBOUND niet zijn zonder de beruchte modderpassages. Seb en de Amerikaan Logan Kasper droegen hun fietsen 1 uur lang door de modder en het heuphoge gras met de opkomende zon achter zich. Breuer en Kasper begonnen met z'n tweeën aan de laatste, allesbeslissende 100 kilometer.
Er ontstaat een kat-en-muisspel. De ene aanval na de andere volgt, en zelfs met meer dan 500 kilometer in de benen geven de twee geen meter toe.

"Logan Kasper plaatst een laatste aanval op de laatste klim van de wedstrijd. Ik bleef alert en in zijn achterwiel, wat betekende dat 20 uur racen beslist zou worden door een sprint naar de finish.
Ik bleef kalm, kon vertrouwen op mijn lange race-ervaring en had de woorden van Marcel Kittel in mijn oor: 'Laat een gat!’.

Toen Kasper de sprint inzette, ging ik met hem mee, maar liet het beroemde sprintersgat open waardoor ik hem kon slipstreamen en langs Logan Kasper kon sprinten om als eerste over de finish te komen. Een overwinning op de Unbound met een parcoursrecord... Gewoonweg te gek!"

Over Seb

Als voormalig Duits en Europees MTB-marathonkampioen houdt Seb zich nu bezig met Gravel Racing. Hij won Badlands in 2022 en werd derde in de Atlas Mountain Race in 2023 – allebei races die alles van je vergen. We zijn benieuwd naar de volgende stap ...